Sestavine

  • 1 velika cvetača
  • 25 g masla
  • 2 sesekljani šalotki
  • 2 srednje velika krompirja
  • 5 dl mleka
  • 5 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 12 rezin klobase chorizo (ali druge klobase)
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Cvetačo razdelimo na cvetke, krompir olupimo in narežemo na kocke. V veliki kozici segrejemo maslo in nežno prepražimo šalotko, da se zmehča. Prihranimo dve pesti majhnih cvetačnih cvetkov, preostale dodamo šalotki. Dodamo še krompir, mleko in zelenjavno osnovo. Začinimo s soljo in poprom, zavremo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in 15 do 20 minut kuhljamo, da se zelenjava zmehča. Nato jo precedimo, spiriramo s paličnim mešalnikom in vrnemo v juho. Dodamo sladko smetano, juho še enkrat segrejemo in začinimo po okusu.

2.

V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo prihranjene cvetačne cvetke in jih pražimo, da se obarvajo in začnejo mehčati. Dodamo nekaj kapljic vode, pokrijemo in kuhamo minuto do dve, da se cvetki zmehčajo. Nato jih preložimo v skledo, v ponev pa damo klobaso in jo na obeh straneh hitro prepražimo, da postane hrustljava. Razmastimo jo na papirnati kuhinjski brisači.

3.

Juho nalijemo v krožnike ter dodamo nekaj cvetkov cvetače in hrustljave kolobarčke klobase. Potresemo jo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

24