Čokoladni tris s češnjami
Čokoladna "zemlja", čokoladni fondant in sladoled
Čokoladni tris s češnjami
Čokoladna "zemlja", čokoladni fondant in sladoled
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- 85 g arašidovega masla s koščki arašidov
- 170 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 4 velika jajca
- 85 g moke
- 300 g koščkov temne čokolade
- 1 velik kozarec češnjevega kompota
- pribl. 250 g pripravljenega čokoladnega biskvita (za »zemljo«)
- 6 kepic vaniljevega sladoleda
- 6 češenj s peclji
- maslo za modelčke
- kakav v prahu za posip modelčkov
Priprava
Najprej pripravimo čokoladno »zemljo « tako, da čokoladni biskvit narežemo na tanke rezine, jih razporedimo na pekač s papirjem za peko in pečemo pol ure, da postanejo hrustljave na dotik. Vmes jih enkrat obrnemo. Pečene damo v kuhinjski robot ali sekljalnik in zmeljemo v fine drobtine.
Modelčke za fondant dobro premažemo s stopljenim maslom, jih damo za kakšno minuto v hladilnik in spet premažemo. Nato v prvi modelček vsujemo žlico kakava v prahu, dobro pretresemo, da se kakav oprime vseh stranic, nato pa odvečni kakav stresemo v naslednji modelček in z dlanmi tlesknemo po dnu prvega modelčka, da se znebimo še odvečnega kakava, ki je ostal na dnu modelčka. Tako naredimo z vsemi modelčki.
Zmehčano maslo stepemo z arašidovim maslom, sladkorjem in vaniljino aromo. Vtepemo še jajca, nato pa še moko. Primešamo še stopljeno temno čokolado in maso razdelimo v modelčke. Damo jih za 24 ur v hladilnik.
Pred postrežbo pečico segrejemo na 200 °C. Fondante pečemo 10 do 12 minut tako, da so po površini pečeni, v notranjosti pa še vedno malo tekoči. Medtem pripravimo postrežne krožnike. Na eno stran damo kupček čokoladne »zemlje « s češnjo na vrhu; »zemljo« lahko postrežemo tudi tako, da jo napolnimo v lična mala vedrca. Na drugo stran krožnika damo zvrhano žlico češnjevega kompota, ki ga obložimo s kepico sladoleda, in končno, na sredino, previdno zvrnemo fondant. Sladico takoj postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.