Čokoladna torta s sladoledom in lešniki
Neustavljivo privlačna kombinacija sladoleda, oreškov in čokolade

Čokoladna torta s sladoledom in lešniki
Neustavljivo privlačna kombinacija sladoleda, oreškov in čokolade
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2015
ČAS PRIPRAVE: 45 min + hlajenje in zamrzovanje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
biskvit
- 85 g masla
- 4 žlice kakava v prahu
- 5 jajc
- 170 g rjavega sladkorja
- 100 g moke
temna čokoladna omaka
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 50 g masla
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- 1 žlica instantne kave
- 3 žlice vrele vode
sladoled in okras
- 1 l vaniljevega sladoleda
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g praženih lešnikov
- maslo za premaz modla
- 1 žlička kakava v prahu za posip pekača
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Dno in obod modla za torte premera 23 cm namastimo z maslom in dno obložimo še s papirjem za peko, ga dodatno namastimo in posujemo z žličko kakava v prahu. Kakav, ki se ni prijel na model, odstranimo.
V skledo damo jajca in sladkor in ju z električnim mešalnikom stepamo 5 minut, da dobimo svetlo penasto maso. Maslo raztopimo in ga ohladimo. Vlijemo ga ob robu sklede, nato pa vanjo presejemo še moko in kakav v prahu. Vse skupaj previdno zmešamo z veliko žlico tako, da v testu ohranimo čim več zraka. Testo vlijemo v model in pečemo 20 minut. V modlu ga ohlajamo 5 minut, nato ga zvrnemo na rešeto in popolnoma ohladimo.
Pripravimo čokoladno omako. Vse sestavine damo v kozico in med mešanjem nad soparo raztopimo.
Ko je biskvit ohlajen, ga prečno prerežemo na 2 plasti. Iz zamrzovalnika vzamemo sladoled in počakamo, da se nekoliko zmehča. Spodnjo plast položimo na postrežni pladenj ali krožnik in ga obložimo s kepicami sladoleda. Po sladoledu posujemo polovico sesekljane ali poljubno narezane čokolade in grobo nasekljanih lešnikov. Pokrijemo z drugo plastjo biskvita in tudi tega obložimo s sladoledom ter posujemo s preostalimi ostružki in lešniki. Torto prelijemo z malo omake, ki jo po potrebi še malo segrejemo, in postrežemo. Preostalo omako ponudimo v omačnici.
Nasvet
Omako lahko pripravimo tudi vnaprej, v hladilniku jo lahko hranimo najdlje tri dni, v zamrzovalniku pa en mesec. Nekaj ur pred uporabo jo vzamemo iz zamrzovalnika.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.