Čajni kolački s sadjem
Jagode so najboljše za pomladne sladice

Čajni kolački s sadjem
Jagode so najboljše za pomladne sladice
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2017
ČAS PRIPRAVE: 55 min + 1 ura za mariniranje
KOLIČINA: 8 kolačkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- 70 g hladnega masla
- 30 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 2 limon
- 1,5 dl pinjenca
- 2 žlici polnomastnega mleka
sadje
- 300 g jagod
- 2 žlici pomarančnega ali bezgovega likerja
- 1 žlica svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
- prgišče sveže mete
smetana
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici bezgovega ali pomarančnega likerja
Priprava
Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Moko in pecilni prašek stresemo v veliko skledo, dodamo ščep soli, nato s prsti vtremo na majhne kocke narezano maslo, da je skoraj povsem vmešano v moko – v tem primeru ni treba skrbeti, da bi maslo vgnetli preveč temeljito. Vmešamo sladkor in naribano limonovo lupinico. Posebej zmešamo pinjenec in mleko. V sredini suhe mešanice naredimo jamico in vanjo vlijemo tekočino. Z nožem zmešamo v testo.
Testo stresemo na čisto delovno površino in ga zgnetemo z rokami. Bolje je, da ga potlačimo kot zvaljamo, tako da testa ne obdelamo preveč. Izrežemo 8 kolačkov premera 7 cm, najbolje z valovitim robom – vmes bomo morali ostanke testa spet pognesti. Kolačke položimo na pekač in jih v zgornjem delu pečice pečemo 10 minut, da narastejo in se po vrhu zlato obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici.
V skledi zmešamo liker in sladkor. Primešamo očiščene in na rezine narezane jagode ter na kocke narezano pomarančo, pokrijemo in pustimo, da se v hladilniku prepaja 1 uro, nato primešamo metine lističe.
V veliki skledi stepemo smetano s sladkorjem in likerjem le toliko, da obdrži obliko.
Ohlajene kolačke preprežemo na pol. Na spodnjo polovico damo žlico smetane in žlico sadja ter pokapamo z malo sirupa, nato čez poveznemo zgornjo polovico kolačka.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.