Sestavine

  • 200 g olupljenih surovih kozic
  • 4 majhni lososovi fileji brez kože
  • 3 mlade čebulice
  • 1 limona
  • majhen šopek koriandra ali peteršilja
  • 60 g majoneze
  • 4 žličke čilijeve omake (npr. srirache)
  • 2 majhni glavici rimske solate
  • 1 kumara
  • 1 žlica oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 4 bombice za burgerje s sezamom, ko postrežemo

Priprava

1.

Kozice in čebulice grobo narežemo. Lososove fileje narežemo na koščke. Nastrgamo lupino limone in jo ožmemo. V multipraktiku na hitro zmeljemo polovico kozic, polovico lososa, čebulice, limonovo lupino in polovico koriandra ali peteršilja, da nastane groba masa. Predenemo jo v skledo, vmešamo preostanek kozic in lososa, dobro solimo in popramo ter oblikujemo štiri polpete. Damo jih v hladilnik za 10 minut.

2.

V skledici zmešamo majonezo in čilijevo omako, solimo in popramo ter po okusu dodamo nekaj limonovega soka. Solato narežemo na tanke rezance, kumaro narežemo na trakove z lupilnikom za krompir. Zmešamo ju in začinimo z malo preostalega limonovega soka ter žličko oljčnega olja, nato postavimo na stran.

3.

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in polpete cvremo na vsaki strani 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da dobijo lepo skorjico in so skoz in skoz pečeni. Postrežemo s solato ali v popečenih bombicah za burgerje, po želji z dobro mero pikantne majoneze.

5