Sestavine

  • 1 kg bučnega mesa
  • 2 žlički olja
  • 140 g svetlo rjavega sladkorja
  • 100 g mletih mandljev
  • 100 g svežih krušnih drobtin
  • 1 večje razžvrkljano jajce
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščep muškatnega oreška
  • 6 listov vlečenega testa
  • 85 g stopljenega masla
  • 100 g orehov pekan
  • sladkor za posip
  • javorov sirup in smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Bučno meso narežemo na kocke in jih stresemo na nizek pekač. Poškropimo jih z oljem in pečemo 45 minut, da se zmehčajo, nato jih ohladimo.

2.

Bučne kocke stresemo v posodo kuhinjskega robota in jih gladko zmeljemo, nato pa stresemo v skledo. Dodamo sladkor, mandlje, krušne drobtine, skoraj vse jajce (eno žlico ga prihranimo za premaz), začimbe in dobro premešamo. To lahko naredimo tudi dva dni prej.

3.

Temperaturo v pečici zmanjšamo na 160 °C. Liste vlečenega testa položimo drugega na drugega tako, da vsakega premažemo z malo masla in posujemo s skoraj vsemi sesekljanimi orehi (žlico jih prihranimo za okras) in z malo sladkorja. Na liste damo bučni nadev, tako da ga razporedimo po daljši stranici testa in ga nič ne razmažemo. Na vsaki krajši strani testa pustimo za 2,5 cm prostora. Robove zavihamo in zvijemo, da dobimo zavitek. Robove premažemo z malo prihranjenega jajca, da nam nadev ne bi uhajal.

4.

Zavitek damo na pekač tako, da je zaključni rob spodaj. Premažemo ga s prihranjenim jajcem, pokapljamo z maslom, če nam je morda ostalo, in posujemo s prihranjenimi orehi in sladkorjem. Pečemo 40 minut, da testo postane zlato rjave barve in hrustljavo. Pustimo ga počivati 10 minut, nato ga narežemo na rezine in po želji postrežemo s sirupom in smetano.

Nasvet

Namesto orehov pekan lahko uporabimo navadne orehe, javorov sirup pa lahko zamenjamo z medom.

30