Sestavine

  • 1 žlica svetlih gorčičnih semen
  • 1 žlica koromačevih semen
  • 150 g pikantne suhe klobasice
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 ½ l piščančje jušne osnove
  • 2 glavi brokolija (pribl. 800 g)
  • 150 g grojerja
  • 3 žlice sladke smetane
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Gorčična in koromačeva semena suho popražimo na srednji temperaturi, dokler gorčična semena ne začnejo pokati. V možnarju oboja semena stremo v fin prah.

2.

Klobasici odstranimo kožo in jo narežemo na kocke. V veliki kozici na srednji temperaturi brez olja pražimo koščke klobase 4 minute, da se iz njih izloči stopljena maščoba; nato jih s penovko poberemo na krožnik in postavimo na stran.

3.

Čebulo in česen nasekljamo, brokoli razdelimo na cvetke. V kozico, v kateri smo pražili klobaso, vlijemo olje in stresemo nanj čebulo in česen. Pražimo 10 minut, da se čebula zmehča. Vmešamo zmleti začimbi in med nenehnim mešanjem pražimo še eno minuto; nato dodamo brokoli in zalijemo s piščančjo jušno osnovo. Zavremo, pokrijemo in znižamo temperaturo; juha naj narahlo vre kakih 5 minut oziroma dokler se brokoli ne zmehča.

4.

Nastrgamo sir. Juho gladko zmeljemo v mešalniku ali s paličnim mešalnikom, nato vmešamo vanjo dve tretjini sira in smetano. Solimo in popramo po okusu. Naložimo jo v skledice in potresemo s preostalim sirom ter koščki klobase.

5