Breskov džem
Breskov džem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2012
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: 3 kozarci
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg breskev
- 500 g želirnega sladkorja 2 : 1
- 2 žlici vinjaka
Priprava
Pred začetkom kuhanja damo v zamrzovalnik desertni krožnik. Breskve operemo, po želji olupimo, odstranimo koščice in razrežemo na koščke. Če želimo pripraviti džem, v katerem bodo koščki sadja, breskve razrežemo na kocke, dodamo želirni sladkor in maso med nenehnim mešanjem zavremo.
Ko breskova masa že nekaj minut vre, primešamo še vinjak, ponovno zavremo in preverimo stopnjo želiranja; žličko džema kanemo na mrzel krožnik, in ko se ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je džem kuhan, sicer postavimo ponev nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še nekaj minut. Spet naredimo preizkus želiranja. Z vročim džemom napolnimo kozarce, dobro zapremo in shranimo.
Nasvet
Če v džemu ne želimo koščkov sadja, lahko (že ogreto) sadno maso zmešamo s paličnim mešalnikom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.