Božični piškoti s suhim sadjem in oreški
Ti piškoti so kakor nalašč za pomakanje v desertno vino, priležejo pa se tudi h kavi.

Božični piškoti s suhim sadjem in oreški
Ti piškoti so kakor nalašč za pomakanje v desertno vino, priležejo pa se tudi h kavi.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: pribl. 72 piškotov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 350 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički mešanice začimb za medenjake
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca (razžvrkljana)
- grobo naribana lupinica 1 pomaranče
- 85 g rozin
- 85 g suhih češenj
- 50 g blanširanih mandljev
- 50 g nesoljenih oluščenih pistacij
- moka za valjanje
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek, mešanico začimb in sladkor damo v veliko skledo in dobro premešamo. Vmešamo razžvrkljana jajca in pomarančno lupino ter mešamo, dokler ne začnejo nastajati grudice, nato testo zgnetemo z rokami – sprva bo videti suho, a ga gnetemo toliko časa, da ni več mokastih sledi. Dodamo suho sadje in oreške, ki jih enakomerno vgnetemo v testo.
Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga razdelimo na 4 dele. Z lahno pomokanimi rokami vsak kos testa povaljamo v približno 30 cm dolg svaljek. Na vsak pekač položimo po dva svaljka, med njima naj bo precej prostora. Pečemo 25 do 30 minut, da testo naraste, se razleze in je čvrsto, a še vedno svetlo. Pecivo vzamemo iz pečice, odluščimo papir in ga za nekaj minut položimo na kuhinjsko rešetko, da se malo ohladi – toliko, da ga lahko primemo z rokami. Temperaturo v pečici znižamo na 140 °C.
Pecivo z nazobčanim nožem diagonalno narežemo na približno 1 cm debele rezine, ki jih z odrezano stranjo polagamo na pekača. (Zdaj lahko piškote ohladimo in jih na pekačih zamrznemo, nato pa jih preložimo v vrečke za zamrzovanje in jih za največ 2 meseca shranimo v zamrzovalnik.)
Piškote pečemo še 15 minut (oziroma 20 minut, če so bili zamrznjeni), nato jih obrnemo in pečemo še 15 minut, da se posušijo in zlato obarvajo. Preložimo jih na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se do konca ohladijo, nato jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.