Sestavine

  • 100 g zmehčanega masla
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 2 veliki rahlo razžvrkljani jajci
  • sok in lupina 1 limone
  • 140 g moke
  • ½ žličke sode bikarbone
  • 50 g borovnic

obloga

  • 2,5 dl kisle smetane
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 1 veliko jajce
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • maslo za pekač za mafine

Priprava

1.

Pekač za mafine z 12 vdolbinami namažemo z maslom. Iz papirja za peko izrežemo 12 trakov, širokih 1,5 cm. Vsakega prerežemo na pol in polovici položimo v odprtine pekača v obliki križa. Trakove bomo uporabili za dvigovanje pečenih kolačkov iz odprtin.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo kremasto in svetlo zmes. Postopoma dodajamo jajca in vsako dobro stepemo v mešanico. Dodamo lupino cele in sok polovice limone. Dobro premešamo in dodamo polovico moke. Na koncu vmešamo še preostali sok in preostalo moko.

3.

Testo z žlico napolnimo v vdolbine pekača; v vsako vdolbino damo po eno zvrhano žlico testa. Vrh testa poravnamo in testo v vsaki vdolbini posujemo z nekaj borovnicami. Pečemo 10 minut.

4.

Pripravimo še oblogo. Skupaj stepemo kislo smetano, sladkor, jajce in aromo. Ko se kolački pečejo 10 minut, jih vzamemo iz pečice; na otip bi morali biti že čvrsti, vendar še vedno svetle barve. Po vrhu jih nežno pritisnemo, da jih zravnamo, nato pa na vsak kolaček nadevamo malo smetanove mešanice; vdolbine pekača bi morale biti napolnjene skoraj do vrha. Po smetani posujemo še malo borovnic in pečemo še 5 do 7 minut, da se obloga zapeče, vendar je še vedno malo majava.

5.

Kolačke ohladimo v pekaču, nato jih s trakovi iz papirja za peko dvignemo iz vdolbin, trakove odstranimo in postrežemo.

41