Sestavine

  • 1 porterhouse steak (T-Bone), približno 1,25 kg in 6 centimetrov debeline
  • groba morska sol
  • sveže mlet črni poper
  • 2 limoni
  • oljčno olje

Priprava

1.

Stejk 1 uro pred peko pustimo na sobni temperaturi.

2.

Pripravimo žar za srednjo direktno in indirektno vročino.

3.

Stejk po obeh straneh velikodušno solimo in popramo.

4.

Stejk pečemo 10 do 12 minut na srednji direktni vročini in ga vsake 3 minute za 45 stopinj obrnemo, da dobimo enakomerno skorjo. Zatem ga preložimo na srednjo indirektno vročino in pečemo nadaljnjih 15 minut, dokler ne dosežemo notranje temperature 50 °C (za krvavo oziroma rare). Stejk spet premaknemo, da se enakomerno speče. Preden ga razrežemo, naj 10 minut počiva.

5.

Ko ga režemo, stejku najprej odstranimo file čim bolj pri kosti. Enako postopamo na strani rostbifa. Vsak kos narežemo počez na za prste debele rezine, vendar formo ohranimo. Meso in kost v izvirni obliki položimo na servirni krožnik. Pokapljamo z malo oljčnega olja in postrežemo z rezinami limone.

Metoda peke

Srednja direktna in indirektna vročina (175–230 °C).

3