Sestavine

  • 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)

sladkorni sirup

  • limona
  • 1,5 dl vode
  • lupina ½ limone
  • 250 g sladkorja
  • 50 g medu

nadev

  • 50 g pistacij
  • 80 g orehov
  • 80 g blanširanih mandljev
  • 1 žlička cimeta
  • 90 g masla
  • razpuščeno maslo za premaz

Priprava

1.

Iz limone iztisnemo sok. Vodi dodamo pol­ovico limonove lupine in sladkor ter rahlo kuhljamo 15 do 20 minut. Nato primešamo med in limonov sok ter kuhljamo nadalj­njih 5 minut. Ohlajen sirup precedimo skozi gosto cedilo.

2.

Pistacije, orehe in mandlje drobno nasek­ljamo ter pomešamo s cimetom in preosta­lim sladkorjem. Maslo razpustimo. Pekač narahlo namažemo z razpuščenim mas­lom. Pečico segrejemo na 160 °C.

3.

Na pomaščen pekač položimo list testa; premažemo ga z razpuščenim maslom in s tretjino nadeva iz pistacij, orehov in man­dljev. Postopek še dvakrat ponovimo, za­ključimo s testenim listom in rahlo pritis­nemo. Pecivo razrežemo z ostrim nožem na 14 do 16 kosov in pokapamo s preostalim razpuščenim maslom. Pečemo v pečici na srednjem vodilu približno 1 uro.

4.

Pečeno baklavo takoj prelijemo z ohlaje­nim medenim sirupom. Sladico ponudimo šele čez nekaj ur, ko se primerno ohladi.

27