Sestavine

biskvit

  • 5 jajc
  • 250 g sladkorja
  • 90 g ajdove moke
  • 1 žlica pšenične moke
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 1 žlička pecilnega praška

nadev

  • 5 dl sladke smetane
  • 3 dl brusnične marmelade
  • 75 g mandljevih lističev za okras
  • model za torto premera 26 cm

Priprava

1.

Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg; med stepanjem postopoma vsipavamo sladkor. V sneg najprej vmešamo rumenjake, nato pa na zmes presejemo ajdovo in pšenično moko z jedilnim škrobom in pecilnim praškom ter previdno zmešamo. Maso napolnimo v tortni model premera 26 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v pečici 40 do 50 minut pri 180 °C.

2.

Polovico sladke smetane čvrsto stepemo in vanjo vmešamo brusnično marmelado. Ohlajeno torto prečno prerežemo in jo namažemo z brusnično kremo. Preostalo smetano prav tako čvrsto stepemo. Celo torto premažemo s smetano, obod torte pa potresemo s praženimi mandljevimi lističi.

26