Alternativa belemu sladkorju

Izbira je še kar preprosta, saj je možnosti res veliko – sladkor lahko nadomestimo z medom, izberemo rjavi sladkor ali melaso, stevio, eritritol ali kakšno drugo naravno sladilo. Za sladkanje lahko uporabimo tudi javorov ali agavin sirup, odlično pa se obnesejo datlji ali kokosov sladkor. Izbiri sladila moramo posvetiti posebno pozornost, kadar pripravljamo jedi, ki jih bodo jedli tudi sladkorni bolniki.

Alternativa jajcem

Kadar si v nedeljo popoldne zaželimo doma pripravljene sladice, pa v hladilniku ni jajc, ki bi jih lahko uporabili, lahko izberemo recept, v katerem namesto jajc uporabimo banane ali namočena lanena semena in semena čija. Jajce lahko nadomestimo tudi z dobrega pol decilitra nesladkanega jabolčnega soka, ki mu po potrebi dodamo malce pecilnega praška. Za nadomeščanje beljaka je odlična akvafaba – viskozna tekočina, ki nastane pri namakanju ali kuhanju čičerke.

Alternativa mlečnim izdelkom

Za vse, ki se izogibajo mleku in mlečnim izdelkom, je narava dobro poskrbela z napitki rastlinskega izvora. Rastlinski napitki iz soje, ovsa, riža, lešnikov, kokosa, mandljev, pire, kvinoje, sezama, ajde … lahko odlično popestrijo naše jedilnike, prednost pa je tudi v tem, da marsikaterega od njih lahko brez težav pripravimo kar sami. Kot alternativo sirom lahko uporabimo izdelke iz soje in pripravimo razne pomake – posebno odlične so iz sladkega krompirja, fižola, indijskih oreškov ali pa tahini, ki je pripravljen iz sezama.

Alternativa glutenu

Preobčutljivost telesa na gluten lahko izrazito vpliva na naš življenjski slog, saj brezglutenska dieta od nas zahteva, da razmišljamo o prav vsakem grižljaju. Za take jedce v trgovini skrbno izberimo brezglutenska živila ali pa jedi iz ustreznih sestavin pripravimo kar sami. Težav jim gotovo ne bodo povzročali riž, krompir, ajda, proso, amarant, kvinoja, koruza, čičerka, soja ali leča. V nekaterih receptih pa lahko moko nadomestimo z mletimi oreški.

Še več možnosti za zamenjave in okusne recepte poiščite v aprilski številki revije Dober tek.

OZNAKE