Preizkusite alternative
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, april 2021

piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, april 2021
Izbira je še kar preprosta, saj je možnosti res veliko – sladkor lahko nadomestimo z medom, izberemo rjavi sladkor ali melaso, stevio, eritritol ali kakšno drugo naravno sladilo. Za sladkanje lahko uporabimo tudi javorov ali agavin sirup, odlično pa se obnesejo datlji ali kokosov sladkor. Izbiri sladila moramo posvetiti posebno pozornost, kadar pripravljamo jedi, ki jih bodo jedli tudi sladkorni bolniki.
Kadar si v nedeljo popoldne zaželimo doma pripravljene sladice, pa v hladilniku ni jajc, ki bi jih lahko uporabili, lahko izberemo recept, v katerem namesto jajc uporabimo banane ali namočena lanena semena in semena čija. Jajce lahko nadomestimo tudi z dobrega pol decilitra nesladkanega jabolčnega soka, ki mu po potrebi dodamo malce pecilnega praška. Za nadomeščanje beljaka je odlična akvafaba – viskozna tekočina, ki nastane pri namakanju ali kuhanju čičerke.
Za vse, ki se izogibajo mleku in mlečnim izdelkom, je narava dobro poskrbela z napitki rastlinskega izvora. Rastlinski napitki iz soje, ovsa, riža, lešnikov, kokosa, mandljev, pire, kvinoje, sezama, ajde … lahko odlično popestrijo naše jedilnike, prednost pa je tudi v tem, da marsikaterega od njih lahko brez težav pripravimo kar sami. Kot alternativo sirom lahko uporabimo izdelke iz soje in pripravimo razne pomake – posebno odlične so iz sladkega krompirja, fižola, indijskih oreškov ali pa tahini, ki je pripravljen iz sezama.
Preobčutljivost telesa na gluten lahko izrazito vpliva na naš življenjski slog, saj brezglutenska dieta od nas zahteva, da razmišljamo o prav vsakem grižljaju. Za take jedce v trgovini skrbno izberimo brezglutenska živila ali pa jedi iz ustreznih sestavin pripravimo kar sami. Težav jim gotovo ne bodo povzročali riž, krompir, ajda, proso, amarant, kvinoja, koruza, čičerka, soja ali leča. V nekaterih receptih pa lahko moko nadomestimo z mletimi oreški.
Še več možnosti za zamenjave in okusne recepte poiščite v aprilski številki revije Dober tek.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.