Od preproste tradicije …

Na severu Nemčije lahko v številnih jedeh okusite Severno in Baltsko morje, saj igrajo ribe glavno vlogo v tradicionalnih specialitetah: od hamburškega popraženega ribjega fileja (Pannfisch) do kaše iz krompirja, konzerviranega mesa in rdeče pese (Labskaus), postrežene z ocvrtimi jajci, kumaricami in vloženimi slaniki (Rollmops), in okusnih rakovih sendvičev. Naj vas zapeljejo okusi morja!

V Posarju je kulinariko zaznamoval vpliv drugih narodov, a je ohranila svojo pristnost. Značilni specialiteti sta krompirjev narastek iz naribanega krompirja, sušenega mesa in čebule (Dibbelabbes) in krompirjevi cmoki, polnjeni z mletim mesom ali jetrno klobaso (Gefillde).

Na svoj račun bodo v Posarju prišli tudi ljubitelji prefinjenih okusov – ta mala zvezna dežela z manj kot milijon prebivalci se namreč ponaša s kar enajstimi Michelinovimi zvezdicami.

Na Saškem se je kulinarika razvijala dolga stoletja, nanjo pa so vplivale sosednje regije, Poljska in Češka. Posebno znane so njihove tradicionalne slaščice. Poleg svetovno znanega dresdenskega božičnega sadnega kruha (Christstollen) sta med najbolj priljubljenimi še saška torta iz mleka, skute in jajc (Eiershecke) in okusne leipziške tortice, polnjene z marcipanom (Lerchen).

Wirsberg Posthotel Alexander Herrmann z restavracijo z dvema zvezdicama C DZT Jens Wegener

… do gurmanske izkušnje!

V počitniški deželi Nemčiji vrhunsko kulinariko ponuja več kot tristo restavracij, ki pripravljajo vse od preprostih, a izjemnih regionalnih dobrot do briljantnih sodobnih interpretacij jedi. Morda vas bo navdušila berlinska restavracija Coda Dessert Dining, ki se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama. Tam strežejo samo sladice – brez rafiniranega sladkorja, umetnih arom, barvil in dodatkov. Posebno izkušnjo boste doživeli tudi za eno od dvajsetih miz v nürnberški restavraciji Essigbrätlein z dvema Michelinovima zvezdicama, kjer prisegajo na jedi iz preprostih domačih sestavin, kot sta koleraba in cvetača.

Hagnau ob Bodenskem jezeru sončni vzhod nad vinogradi C Lookphotos Günther Bayerl

Pospremljeno z žlahtno kapljico

Kaj pravite na kozarec penečega rizlinga ali modrega pinota s cvetlično noto iz vinorodne dežele Baden? S skoraj sredozemskimi temperaturami in rodovitno zemljo se Baden uvršča med najboljše vinorodne okoliše v Evropi. Tamkajšnja pokrajina je razgibana in se razteza čez približno štiristo kilometrov, znana pa je po pridelavi raznovrstnih vin. Kakovost vin iz vinorodne pokrajine ob reki Mozeli so prepoznali že stari Rimljani, prefinjeni rizlingi, pridelani ob reki Mozeli in v dolinah Saar in Ruwer, pa so med najboljšimi belimi vini na svetu.

Preverite vse čudovite lokacije, ki kar kličejo k obisku.

OZNAKE