Res je na videz podobna krastači, ima nesorazmerno veliko glavo, ogromna usta z ostrimi in koničastimi zobmi, koža je sluzasta, lisasta in posejana s številnimi izrastki. Je roparica, ki svoj plen v trenutku posrka v velika usta. Živi predvsem v globoki vodi – od deset pa tudi do več sto metrov globoko in skrita v pesku čaka svoj plen. Zraste lahko več kot meter v dolžino (baje tudi do dva metra), največji registrirani primerek naj bi tehtal kar 58 kg! Lovijo jo s parangali ali pa z mrežami, ki jih vlečejo po dnu – kočami.

Morska žaba ima izjemno okusno meso v repnem delu, in sicer dva režnja ob roževinasti hrbtenici. Meso je brez kosti, zato je zelo primerno za kulinariko. Narezani fileji mesa so zelo podobni mesu jastoga, zato dokaj pogosto »nastopa« v testeninah kot nadomestek jastoga.

Čiščenje morske žabe

Očistimo jo tako, da ji odstranimo kožo in odrežemo rep in glavo, običajno pa odstranimo tudi hrbtno kost. Dobimo dva čvrsta fileja, ki ju lahko pripravljamo na številne načine: v brodetu, na žaru v foliji, s testeninami, glava pa je odlična za ribjo juho, ker je meso zelo okusno, predvsem za ljubitelje »obiranja«. Celo morsko žabo lahko pečemo v pečici s krompirjem in zelenjavo. Sam pa jo najraje pripravim s testeninami ali pa v kakšnem izmed brodetov.

Okusna je tudi njena drobovina

Še prav posebno je zanimiva drobovina in morska žaba jo ima res obilo. Poleg izvrstnega mesa je tudi drobovina izjemno okusna. Iz ogromnega želodca pripravljajo jed, ki je podobna vampom, jetra pa pripravljajo različno, najpogosteje na žaru ali kot pašteto. V Dalmaciji sem poskusil kuhana jetra, posuta s česnom (ki se mi ne zdi potreben, saj prekrije nežen okus jeter) in prelita z oljčnim oljem. Česa tako okusnega že dolgo nisem okusil. Imajo nežen okus z zelo blagim pridihom okusa ≫po morju≪. Okus in struktura sta podobna gosjim jetrom z nežnim morskim pookusom. Vsekakor jih je vredno poskusiti! Recept za pripravo vampov, ki sem ga nekoč slišal, a je žal ostal še nepreverjen, je tak, da pol kilograma očiščenega želodca morske žabe skuhamo in ga narežemo na trakove, vodo pa prihranimo; nasekljano čebulo in nekaj strokov česna popražimo na oljčnem olju, dodamo tri fileje inčunov in zalijemo z vodo, v kateri so se kuhali vampi. Ko voda delno povre, dodamo narezane vampe, tri narezane sveže paradižnike, žličko paradižnikove mezge, žličko mlete paprike, sol in poper ter kuhamo, da se jed primerno zgosti.

Pri preizkušanju receptov je težava žal v tem, da jeter in želodca v ribarnicah ni mogoče dobiti, saj morske žabe (iz meni neznanega razloga) prodajajo le očiščene. Edini verjetni razlog je, da jih ribiči pojedo sami, ker jih kupci ne poznajo. Morda pa boste lahko zdaj, ko je sezona že mimo in je manj gostov po hrvaških konobah, naleteli na priložnost in obe jedi, ki sta za nas dokaj nenavadni, tudi poskusili.

Recepti:

Juha iz morske žabe

Špageti z morsko žabo

Pečen file morske žabe s špinačo in pinjolami

OZNAKE