Zakaj biskvit upade, ko ga vzamem iz pečice?
piše: Urška Petelin
23
piše: Urška Petelin
23O: Razlogov je lahko več. Pri peki biskvita je med drugim pomemben tudi kakovosten, čvrst beljakov sneg. Gost sneg je napolnjen z zračnimi mehurčki, zato je pomembno, da sneg v maso takoj in previdno vmešate z lopatico in pri tem čim manj poškodujete zračne mehurčke. Pri peki testa se namreč zrak v mehurčkih segreva in širi ter s tem rahlja testo, beljak pa zakrkne in tvori močno ogrodje, da biskvit ne upade. Pri nepravilni peki ali če sneg dolgo stoji, zrak uide, zato se sneg utekočini in pečen biskvit upade – morda se v tem skriva rešitev tudi za vaš biskvit.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.