Zakaj biskvit upade, ko ga vzamem iz pečice?
piše: Urška Petelin
23piše: Urška Petelin
23O: Razlogov je lahko več. Pri peki biskvita je med drugim pomemben tudi kakovosten, čvrst beljakov sneg. Gost sneg je napolnjen z zračnimi mehurčki, zato je pomembno, da sneg v maso takoj in previdno vmešate z lopatico in pri tem čim manj poškodujete zračne mehurčke. Pri peki testa se namreč zrak v mehurčkih segreva in širi ter s tem rahlja testo, beljak pa zakrkne in tvori močno ogrodje, da biskvit ne upade. Pri nepravilni peki ali če sneg dolgo stoji, zrak uide, zato se sneg utekočini in pečen biskvit upade – morda se v tem skriva rešitev tudi za vaš biskvit.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.