Lupljenje oreškov
piše: uredništvo
20V: Zanima me, kako najlažje olupiti mandlje in lešnike. Hvala za pomoč.
O: Mandlje olupite tako, da jih blanširate. Stresite jih v kozico z vrelo vodo, ki jo odstavite z ognja, in mandlje pustite v vodi 2 do 3 minute. Nato jih odcedite, splaknite pod tekočo hladno vodo in malo ohladite. Vsako jedrce primite med palec in kazalec in jedro iztisnite iz rjave kožice. Tista jedrca, ki se še vedno ne dajo olupiti, ponovno blanširajte. Tako lahko olupite tudi pistacije. Lešnike olupite tako, da jih prepražite v pečici ali pod žarom. Pečico segrejte na 180 °C in jih pecite 10 do 15 minut. Nato počakajte, da se malo ohladijo, in jih stre site na grobo tkanino. Vanjo jih zavijte in s tkanino drgnite, da se grenka kožica loči od jedrca.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.