Bambusov soparnik je sestavljen iz več pletenih košar, ki jih zložimo drugo nad drugo nad vodo v osnovni posodi, vrh pa prekrijemo s pokrovom.

Dno košar bambusovega soparnika je luknjičasto, da lahko para prehaja med sestavinami, ki pa med pripravo ostanejo ločene od tekočine (na podoben način za soparjenje ponekod po svetu uporabljajo tudi liste bananovca).

Prednost bambusovih soparnikov je, da dobro vpijajo vlago, ki jo nato razporejajo po živilih v notranjosti. Njihova slabost pa je, da se lahko sestavine oprimejo bambusove podlage, zato jih je treba vedno obložiti z naluknjanim papirjem za peko ali prepustno tkanino, kot je muslin.

Pri novih soparnikih je pred prvo uporabo priporočljivo dobro namočiti spodnji rob, da ob stiku z vročo posodo ne bi počrnel. Po uporabi pa moramo bambusove soparnike vedno dobro osušiti.

Soparnike lahko obložimo tudi s poroznimi listi, na primer zelja ali trte, ki bodo jedem dodali tudi poseben okus, ali pa sestavine od podlage ločimo tako, da jih položimo na manjše krožnike.

O soparjenju smo pisali v aprilski številki revije Dober tek.

OZNAKE