Junaki kuhinjskih omaric (in predalov zamrzovalnika) so vsa živila z daljšim rokom trajanja, ki nam na pomoč priskočijo:
– ko se nam res ne da odčofotati v trgovino v jesenskem nalivu
– ko nas na nedeljo preseneti obisk lačnih sorodnikov
– ko bi po napornem delovniku otroke radi hitro nahranili z zdravim obrokom, po možnosti pripravljenem v eni posodi
– ko si zaželimo nečesa sladkega
– ko želimo porabiti ostanke
– ko želimo prihraniti pri nakupih ali manj zapraviti za razne malice in prigrizke
– ko želimo zamrznjene jedi spremeniti in jih predstaviti kot noviteto …

Brez katerih ne gre?

  • Moka

Z raznovrstnimi mokami (iz različnih žit, gladkih in ostrih, namenskih in univerzalnih) se boste lahko lotili priprave preprostih kolačev ali ambicioznejših projektov, kot je priprava domačih testenin ali vzgoja droži. Ne pozabite se založiti tudi s suhim kvasom ali drugimi nadvse priročnimi vzhajalnimi sredstvi: sodo bikarbono, pecilnim praškom ali vinskim kamnom.

  • Suhe stročnice (fižol, čičerka, leča in podobno)

Namakanje in priprava sicer zahtevata nekaj potrpežljivosti, a telo vam bo hvaležno za vnos beljakovin, brbončice pa za popestritev okusa klasičnih jedi (mineštre, bolonjske omake in še bi lahko naštevali).

  • Žitarice in kaše (ješprenj, bulgur, kuskus, ajda, proso, ovseni kosmiči in še kaj)

Za zajtrke, večerje, zdrave malice za v službo, hitre prigrizke ali prefinjene priloge.

  • Testenine
  • Riž
  • Vloženo ali konzervirano sadje in zelenjava
  • Zamrznjena zelenjava in sadje
  • Ribje konzerve
  • Pasiran paradižnik
  • Semena, oreški in suho sadje
  • Začimbe in zelišča

Več o njihovi uporabi in skupek odličnih receptov poiščite v oktobrski številki revije Dober tek.

OZNAKE