Kako je prišlo do izdelkov Spajsi Bajsi?

Od nekdaj sem rad kuhal in dobro jedel. Štipendijo za podiplomski študij ekonomije v Franciji sem v glavnem pojedel (smeh). Tudi na potovanjih z družinskim člani uživamo v kulinariki. Tako sem postal Bajsi, iz tega je sledila izpeljanka Spajsi Bajsi. Nad pekočo hrano in široko uporabo čilijev v vsakodnevni kuhinji pa sem se navdušil med potovanji po Južni Ameriki in Aziji. V svojem vrtu sem nato zasadil prve sadike čilija in moj vrt je zaradi čudovitih barv čilijevih plodov postal barvni raj, ki me je popolnoma prevzel. Vzgajal sem svoje sadike in pridelal toliko čilija, da nam ga v širšem družinskem krogu ni uspelo porabiti. Iskal sem načine, kako bi shranil presežek čilija in naravno ohranil njegovo hranljivo vrednost in prvinski okus. Ker na trgu nisem našel tistega, kar sem iskal, sem se spomnil, da v Aziji s fermentacijo shranjujejo tudi druga živila poleg kisane repe in zelja, ki ju poznamo tudi pri nas. Tako sem začel fermentirati čili. Prve omake smo izdelali zase, preizkušali so jih družinski člani in prijatelji. Takrat še nismo razmišljali o prodaji. A kaj hitro sem ostal brez omak. Ko so me začeli klicati znanci in prijatelji prijateljev, sem spoznal, da obstaja na trgu povpraševanje po nečem novem kljub veliki ponudbi pekočih omak. To me je spodbudilo, da sem začel razvijati pekočo omako za trg.

Kako se vaše omake razlikujejo od drugih na trgu?

Vse naredimo z mlečnokislinsko fermentacijo. Omake niso kuhane ali termično obdelane. Edina sestavina v njih je čili, dodajamo pa še druge začimbe: sol, česen ali čebulo. Zato so drugačne po okusu in strukturi. Hraniti jih moramo v hladilniku, da ostanejo okusne in hranljive. Polovica naših omak je blagopekočih in so namenjene zelo široki uporabi. Primerne so za tiste, ki sploh ne uživajo pekoče hrane, celo za otroke. Dodamo jih lahko hladnim narezkom, sendvičem, jedem na žlico, picam, testeninam … A tudi te omake so med seboj različne, saj je okus odvisen tudi od fermentacije. Najbolj znana fermentirana omaka je Tabasco®, ki je, v nasprotju z našimi, redčena s kisom. Koliko časa potrebujete za izdelavo omak? Ob koncu januarja oziroma v začetku februarja začnemo vzgajati sadike, jih negujemo do začetka maja, ko jih posadimo v rastlinjake. Julija je prva trgatev. Trgamo do oktobra, tudi novembra. Čiliji potem fermentirajo 6 mesecev, tudi dlje.

Omake Spajsi Bajsi so glavni proizvod vašega podjetja Holm, ki je bilo najprej čebelarsko podjetje. Ali se še ukvarjate s čebelami?

Da, imamo še en proizvod, in sicer Apicotko/Apivrečko, ekološko alternativo plastičnim folijam in vrečkam za shranjevanje živil v gospodinjstvu. Proizvoda povezujejo čebele. Pri enem oprašujejo cvetove, zato je pridelek bistveno večji, pri drugem pa proizvajajo ekološki čebelji vosek, ki je osnovna sestavina za izdelavo vrečk. Posebno ponosni smo, da smo za vrečko prejeli ekološki certifikat, kar pomeni, da je izdelana skladno z najvišjimi standardi. Enako velja za omake Spajsi Bajsi, za katere certifikata še nimamo, vendar resno razmišljamo, da bi ga pridobili.

Kakšni so še načrti za naprej?

Počasi uresničujem svoje sanje. Začenjam s selitvijo na 220 let staro kmetijo v izjemnem okolju, z novimi proizvodnimi prostori in prostorom za degustacijo omak. Izdelali smo tudi novo spletno stran www.spajsibajsi.si. Prodajo želimo razširiti v raznih butičnih trgovinah po Sloveniji, saj je povpraševanje z vseh koncev države. Načrtujemo še veliko novih proizvodov, jeseni bo zagotovo na voljo svež kimči oziroma fermentirano pikantno kitajsko zelje.

OZNAKE