Priprava žara

Morda vas prav ta korak najbolj skrbi in se zaradi tega ogibate žaru. Razumemo, žari so pogosto težki, nerodni, zapackani, zagon pa nam zmanjšajo tudi kakšni gumbi, vzvodi in dodatki, ki jih ne znamo uporabljati. Brez skrbi, prepričani smo, da ni tako težko, le malo vaje potrebujete! Z vidika prižiganja in uravnavanja temperature so gotovo priročnejši plinski žari – večinoma je treba le dvigniti pokrov, odpreti ventil za plin in prižgati gorilnike. Potem ko pri odprtem pokrovu (to je pomembno!) prižgemo vse gorilnike, žar kakšnih 15 minut segrevamo, da doseže vsaj 260 °C, nato pa rešetko temeljito očistimo. Žar je nato pripravljen za peko, odločiti se moramo le, ali bomo hrano na žaru pekle z direktno ali indirektno razporeditvijo vročine. Glede na to po potrebi ugasnemo gorilnike, ki so neposredno pod hrano, da ustvarimo območje za indirektno peko.

Žar na oglje je morda večji izziv, a prinaša pristnejši občutek peke. Prižgemo ga lahko na različne načine, najlažje pa bo šlo s pomočjo kamina za prižiganje (pokončna kovinska tuljava z dvema ročajema in kovinsko mrežico v notranjosti). Z žara najprej odstranimo pokrov in rešetko za peko ter odpremo spodnje zračnike. Na sredino rešetke za oglje položimo kocko za prižiganje, jo zanetimo, čeznjo postavimo kamin za prižiganje in ga napolnimo z briketi. Žar lahko prižgemo tudi tako, da damo v kamin pod mrežico nekaj zmečkanega časopisnega papirja, nad mrežico pa ga napolnimo z briketi. Papir prižgemo, nato pa čez približno 20 minut, ko so briketi pripravljeni (prevlečeni s tanko plastjo pepela), z zaščitnimi rokavicami stresemo žareče oglje iz kamina na žar in ga razporedimo glede na to, ali bomo za pripravo jedi potrebovali direktno ali indirektno vročino. Pri razporejanju oglja so nam v veliko pomoč tudi posebne košarice za oglje. Na žar nato položimo rešetko za peko in ga pokrijemo s pokrovom. Ko doseže približno 260 °C, ga še temeljito očistimo. Pri direktni peki oglje razporedimo na sredino rešetke oziroma čez dve tretjini površine žara, pri indirektni peke pa naj bo oglje razporejeno ob robovih žara, tako da vmes ostaja prostor. Če pričakujemo, da bo iz hrane med peko iztekala odvečna maščoba, med oglje namestimo še aluminijasti pladenj.

Nekaj napotkov smo združili v nadaljevanju, več informacij in odlične recepte pa poiščite v majski številki revije Dober tek in v novi uspešnici Weber – Velika knjiga peke na žaru 2.0.

Namigi za uspešno peko

Tehnik za uspešno pripravo jedi na žaru je verjetno prav toliko, kot je mojstrov za žar. Nekateri namigi se predajajo iz roda v rod, kakšnih novih prijemov pa se priučimo sproti, v praksi. Medtem ko nekateri nasveti, ki jih boste slišale, veljajo za neutemeljene mite, pa so drugi vredni zlata:

  • Rešetka naj bo razgreta in temeljito očiščena, saj se bo hrana tako lepše zapekla in se ne bo sprijemala.
  • Vselej pripravimo območje direktne in indirektne vročine, saj nam to pri peki omogoči večjo fleksibilnost.
  • Temperaturo vedno prilagodimo sestavini.
  • Rešetko napolnimo največ do treh četrtin in med kosi hrane pustimo dovolj prostora, da jih lahko brez težav obračamo in prestavljamo s prijemalkami.
  • Pokrov žara naj bo večinoma zaprt, saj bo tako nihanje temperature manjše, manj pa bo tudi nepotrebnih plamenov.
  • Če z žara uhaja fin, belkast dim, je vse v najlepšem redu, če pa je dim črn in gost, je treba takoj ukrepati, saj se morda hrana žge ali pa žerjavica ne dobiva dovolj zraka.
  • Termometer je naš prijatelj, ki takoj in natančno naznani, ali je hrana že pečena.
OZNAKE