Sestavine

  • 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
  • 3 rdeči čiliji
  • 5 strokov česna
  • nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 50 g pinjol
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
  • sol in poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Meso obrišemo s kuhinjsko brisačko in ga z maščobno stranjo navzdol položimo v pekač. Drobno sesekljamo 2 čilija, 3 stroke česna in timijanove lističe, jih zmešamo s 3 žlicami olja, soljo in poprom ter z mešanico natremo meso. Meso zdaj obrnemo z maščobno stranjo navzgor in ga natremo še po tej strani.

2.

Meso postavimo v pečico za 40 do 50 minut, če želimo manj pečeno meso (medium-rare), za srednje pečeno (medium) pa ga pečemo 10 do 15 minut dlje. Če imamo termometer za meso, bo središčna temperatura 55 °C za manj pečeno in 62 °C za srednje pečeno meso.

3.

Medtem v suhi ponvici popražimo pinjole, da se rahlo obarvajo, nato jih stresemo v skledo. V kozici segrejemo 1 žlico olja, tanko narežemo preostali česen in ga na hitro popražimo, da se rahlo obarva. Stresemo ga v drugo skledo. Preostali čili drobno sesekljamo in ga dodamo v skledo k česnu, dodamo še gorčico, kis, sol in poper. Zmešamo z metlico, nato vmešamo še preostale 4 žlice olja in polovico nasekljanega peteršilja.

4.

Pečeno meso pustimo počivati 20 minut, nato ga narežemo na tanke rezine in razporedimo na servirni krožnik. Prelijemo ga z malo preliva ter posujemo s pinjolami in preostalim peteršiljem. Preostali preliv postrežemo v skledici, da si vsak lahko še dodatno zabeli meso.

Nasvet

Meso naj ima maščobno plast, mesarja pa prosimo, da ga poveže, da ima lepo obliko pečenke.

Meso lahko z začinjenim oljem natremo že dan prej. Iz hladilnika ga vzamemo približno dve uri pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo.

3